Tuesday, December 13, 2011

Malaysia Truly Asia

Memang sesuai lah, kementerian pelancongan pilih tagline kat atas ni untuk Malaysia. Pergi mana-mana je, memang akan jumpe muka diorng, dan selalunya, diorng ni suka berjalan dalam kumpulan, dalam 10-20 orang. aku memang tak suka betul macam ni, buat imej negara tercemar je, pelancong mesti ingat diorng ni malaysian. Kalau pergi area KL tu, macam chow kit tu, memang macam berada kat Jakarta, meriah dengan dangdutnyer.

Kalau dekat Shah alam ni, dekat padang jawa tu, memang dah ruper indon dah, lepas je bridge ke padang jawa, macam kita mengalami satu transformasi, macam berada didunia lain, serius, macam INDON! kawasan ni, semua penduduk indon, gerai semua indon, manusia semua indon, pastu dah dok negara orang, berlagak macam haram lah pulak, kat sini, polis asik lalu lalang je, buat apa tak tahu lah, malas nak assume, tapi paham2 lah.

Masalah besarnya, bila ramai pendatang ni, banyak kes berlaku,rompakan, rogol masalah sosial ni, tu sebab banyak kes berlaku. Memang Malaysia perlu ramai pekerja asing, sebab kerja construction dan sebagainya, tapi perlu beringat, kerajaan kena control gak,sekarang ni dah terlalu ramai, samapi nak keluar pun memang tak selesa langsung.

itu belum lagi kalau naik public transport, dalam bus tu, penuh indon dan bangla, dan bau macam haprak! kalau dalam komuter pun sama, dah lah bengap, x reti baca mana satu gerabak campur dan perempuan, memang superb bangang. kalau kerajaan masih tak control lagi pendatang haram ke halal ni, malaysia nanti akan jadi rojak. Orang melayu diganti orang indon, orang india diganti bangladesh, pastu orang china kena ganti myanmar. well done Malaysia government!

parking kat KL rm20/day!

KL oh KL!

Next Indonesia? maybe.........

4 comments:

Arina said...

Zul, bukan Indon, Bangla, Myammar aje...tapi clan2 Pak itam ( Nigerian,African..),macam2 jenis Arab pun ade, cerita perempuan2 Cina yg jadi tukang urut cum prostitutes pun dah berlambak, hari2 masuk dlm berita tv tapi..hhhmmmm.....masalah tak selesai jugak...Tak tahu mana siapa yg silap....mana lah tak digelar Malaysia ni negara transit dan perdagangan manusia............cakap banyak2 nanti tak pasal2 kedalam pulak kita....

Arina said...

Zul, bukan Indon, Bangla, Myammar aje...tapi clan2 Pak itam ( Nigerian,African..),macam2 jenis Arab pun ade, cerita perempuan2 Cina yg jadi tukang urut cum prostitutes pun dah berlambak, hari2 masuk dlm berita tv tapi..hhhmmmm.....masalah tak selesai jugak...Tak tahu mana siapa yg silap....mana lah tak digelar Malaysia ni negara transit dan perdagangan manusia............cakap banyak2 nanti tak pasal2 kedalam pulak kita....

Arina said...

Zul, bukan Indon, Bangla, Myammar aje...tapi clan2 Pak itam ( Nigerian,African..),macam2 jenis Arab pun ade, cerita perempuan2 Cina yg jadi tukang urut cum prostitutes pun dah berlambak, hari2 masuk dlm berita tv tapi..hhhmmmm.....masalah tak selesai jugak...Tak tahu mana siapa yg silap....mana lah tak digelar Malaysia ni negara transit dan perdagangan manusia............cakap banyak2 nanti tak pasal2 kedalam pulak kita....

Zul said...

betul auntie, bahyer cakap lebih2kang kita kena, tapi bosan lah tgk diorng ni, dah terlampau ramai sgt, lagi2 dekat shah alam ni, dah mcm indon, kalo pergi kg cheras baru, lagi ah teruk