Wednesday, June 27, 2012

-5C dan Sambal Petai

Suhu dekat sini dah makin menggiler, pagi tadi suhu sampai -2 pastu pukol 8 am tadi, suhu -5C! memang teramat sejuk, dengan  takder heaternya, terpaksalah pakai baju 5 lapis nak tahan sejuk, tu belom selimut berlapis-lapis, tapi still sejuk. Sapa kata belajar overc best? hahaha.

Salji kat atas bukit pon agaknya makin menebal, esok ada trip main snow, tapi saya tak pergilah, maybe bulan depan kot, ongkosnya terhad sekarang.


Dan semalam juga stok makanan dari Malaysia sampai, ada kawan tanya, naper parent nak hantar stok makanan, kat sini xder ke, dah dok overc, makan jelah makanan dekat overc. Jawapan saya, memang ada pon jual, tapi mahal, tapi paling penting, parent aku yang nak hantar, sukati dioranglah! itu pon nak jadi masalah diorng ni.haih.

besau kotak

Kali ni Mak post tempeyek 7 balang! terkejot giler bila bukak kotak tu, dengan 1 balang sambal kering! yeah! memang ditunggu itu. Dan mak pos sekali ikan bilis, so semalam, masak lah sambal petai ikan bilis, yang kelakarnya, saper lah tulis ingridient dekat sambal kering tu, ikan bilis in english as fish bilis! arhhhhh! gelak bagai nak gila baca tu, bila tanya, semua tak mengaku, malas lah tu nak cari dekat dictionary, hahah. 




semalam menu macam kat Malaysia: sambal petai+lemak cili api+telur bungkus! sedap!

Ok, still kesejukan, duduk rumah hari-hari,layan youtube je lah.hehe

5 comments:

norhidana said...

bestnyer dpt bungkusan dr malaysia.... akak yg duk kl ni mak duk johor pun suke gile kalu mak akak poskan tempeyek or kepek pisang yg dia bt... rasa best sgt cam nk nngis, betapa kite ni di ingati

m.u.l.a.n said...

wooaahh... ter-drooling pulak.. ya tak ya kalo mak kita hantar makanan, apa ke masalah org lain kan..

ps: sewa kete mmg better amik insurance.. amik yg minimum je sbb if jadi apa2 takde problem sgt.. lagipon jalan kat tempat orang tak tau apa jadi kan.. better be prepared..

umiyumi said...

salam zul..
amboi tempeyek sampai 7 balang tuu.. siap dpt fish bilis lagi laju dia buat sambal petai ye. k umi tak pk lg nak kirim kuih ke tak. last year mak k umi hantar kuih siput. ntah la kuih siput keras ke atau gg dah prob. sampai patah gigi mkn kuih siput. serik sekejap hehe...

Zulfadly said...

kak norhidana:yurp, lagi2 makanan, lagi seronok,
kak mulan:tu lah, saya nak amik insurance, tp mahal, but amik jugak kot, takot mcm2 hal lak
kak ummi:hahah, sampai patah, kalo kerepk2 ni boleh ah post, kalo kuih x lepas kan, huhuh

Arina said...

at last...dapat auntie tengok sambal petai orang bujang hehehe....Zul ni mesti peminat tegar makan tempeyek tu yg mak Zul hantar sampai 7 balang..hikhikhik