Tuesday, August 16, 2011

Khatam Quran dan Rezki Ramadhan.............

Alhamdulillah, sempurna sudah separuh ramadhan, hari ini dah masuk 16 ramadhan, sungguh cepat masa berlalu, sekarang takde pun nak fikir pasal raya, sebab submission berlambak! nak kena submit after raya, semalam dapat sertai majlis tadarus al-quran, dianjurkan oleh surau dekat universiti, tapi dikendalikan oleh orang malaysia lah, so yang join semua orang malaysia je, lelaki adalah dalam 6 orang, perempuan pon lebih kurang, memang tak ramai pon, buat lepas asar, baca juzuk 14 sebab hari ke-14. mula-mula macam malas nak pergi majlis ni, sebab macam banyak kejer, tapi pikir balik, kalau x paksa diri, xkan dapat join benda macam ni,

so, perkara yang sanagt berguna dari majlis ni ialah pasal kelemahan aku dalam tajwid, walaupon selalu baca al-quran, tapi bila tiada orang dengar bacaan kita, tiada saper yg dapat tegor, mcam semalam, bila kena baca sorunk2, byk sungguh keslaahan tajwid aku dan sebutan, xperlu lah malu kalau bab ilmu ni, memang byk kena tegur semalam, dah mcm kelas tajwid, tapi sgt berguna, last ada guru masa sekolah form 5, lepas tu, baca quran sendiri2, aku rasa, bukan aku je ada maslaah ni, ramai lagi, sebab kita x sedar apa kita baca, bila dalam satu tempoh terlampau lama, tiada orang dengar bacaan kita, memang banyak kesalahn kita akan lakukan, Alhamdulillah, aku sgt bersyukur semalam, dapat perbetolkan bacaan,

lepastu ada majlis bebuka puasa secara potluck, xder lah byk makanan, tapi bila dikongsi, mcm2 lah makan, alhamdulillah, seronok semalam, sebab dapat bertajwid,amin.

semalam call mak, mak n ayah dapat pergi haji dis year, so most probably bulan 9 atau 10, so bila zul balik je, lepas diorng pulang dr haji, doakan semua selamat. amin. dan hari ni, zul dah dapat kejer mcd, dekat je dgn rumah, x samapi 5 minit jalan kaki,heheh, interview kali ke-2 baru dpt, rezki ramadhan, amin

3 comments:

ibuintan said...

tahniah... Ramadan memang bulan yg penuh berkat dan rezeki


tahniah jugak buat ibu bapa Zul yg dipilih ke tanah suci tahun ini, giliran ibu tak tau bila pula.. giliran belum sampai

azieazah said...

Tahniah ZUL.
Nampaknya rezeki memang berganda di bulan mulia ni.

Selamat kembali, dan selamat bertugas dan selamat menjalani ibadah puasa di rantau orang. Take care...

Ramadhan: Nuzul Quran “bacalah...”

Zul said...

terima kasih ibuintan n kak azie....mudah2 ahn myrah rezki semua.