Thursday, November 10, 2011

Kepuak-puakan di kampung ini!

secara jujurnya, dekat sini, melayu sikit je, ada lah dalam 50 orang je, TAPI!, puaknya, ada banyak! kenapa jadi macam ni pon x tau lah. selalu kalo ada majlis dekat sini, memang jaranglah rumah aku kena ajak/jemput, memang rumah ini akan ketinggalan, tapi umah ni, kalo ada buat event, xpenah pulak lupa diorng, bukan hendak mintak dibalas, tapi sekurang-kurangya, jemput lah ke, sentap ok! hahahah

memang ketara puak dekat sini, semua ada geng, kalo puak A ada buat makan-makan, diorng x kan ajak puak B, sebab dah puak kan, xkan nak ajak, aku x tau lah apa punyer melayu macam ni, memang aku datang2 dekat sini, dah ada puak, aku ni, xder lah nak join puak mana2, tapi kalau orang dah jempot selalu pergi makan umah dia, memag orang ingat aku berpuak lah jugak, macam bulan puasa aritu, rasanya setiap minggu ada je buat buka puasa ramai2, tapi umah aku jugak x dijemput, tahu2 ada je gambar dekat FB, umah aku ni dah lah macam malaysia hall, asik buat event penduduk malaysia, tapi still orang x ajak jugak. kadang-kadang wonder kenapa kan? ,aybe sebab rumah ni ada 5 orang, takot budak umah ni makan banyk, tapi aku rasa, rumah ni lah, akalu orang ajak,mesti ktrg datang bawak makanan, xkan miss lah.

itulah apa aku nak cakap, malas lah nak kisah pasal ati orang, baik buat hal sendiri, kalau ada yang baca ni sentap or terasa. lantaklah, bukan maslaah aku, aku cakap yang benar. tahun depan dah ramai yang xder, harap2 kepuakan tu kurang dan dapat gather bersama2, satu komuniti yang besar, terus terang, sedih je dengan benda puak2 ni, tapi apa boleh buat, datang2 sini, memang KETARA kepuakanya!

puak A puak B puak C...lepas ni puak apa pulak, tapi kalo ktrg buat event, ajak semua, semua datang, tp kalo diorng buat event, memang TIDAK pernah ajak.mmmmmmmmmmm renung2kan lah

bukan hendak dijemput bagikan raja, kita duduk satu komuniti kecil, apa salahnya jemput kan, bukanya ktrg nak ngadap saangt makanan tu. masih ada adab dalam diri ............. lain lah majlis kecik2kan, ni majlis besar2, tp x ajak, mana x terasa..............

4 comments:

lemongrass said...

Hi Zul,
Melayu ni kat mana2 sama aje, sentiasa ada berpuak2 especially students. I pun tak tau kenapa. Tapi kesian lah you and housemates sebab sentiasa diupakan dek puak2 ni, not fair kan!
Tu sebab I tak join the malaysian students kat sini sebab tak larat dgn puak and politics, hehehe.
By the way, my daughter tgh bercita2 nak jadi an architect when she grows up :-).
Have fun balik M'sia nanti!

umiyumi said...

Samalah kita.. takde geng pun dok sini. masing2 dah ada geng, susah nak masyuk mana2. bw diri lg bagus. sapa jemput kita pegi. sapa yg sudi nak berkawan, kita alu2kan hehehe..

Zul said...

kak LG: thx kak, mana2 sama je, janji buat hal masing2, malas nak amik pot,heheh. moga ur daughter dream come true

Zul said...

kak umi: heheh, btol kak, sama je dekat sini, saper jempot saya makan, saya pergi, kadang2 orang ingt kita lak berpuak, susah2, heheh