Sunday, July 29, 2012

Discover Tasmania

Tasmania?, bila saya tanya kawan saya, kebanyakkan tidak tahu dimana Tasmania, memang tak famous pon, saya tahu pasal Tasmania pon sebab saya nak sambung study sini, so saya konon nak cerita pasal Tassie, supaya maybe boleh ramai datang lagi kesini, memang susah nak jumpe pelancong disini, sebab memang orang tak nak datang.
Tassie yang kecik bawah tu Taken from google

Tasmania: taken from Google


Tassie ni kira macam sabah dan sarawak lah, sebab dia sebuah kepulauan yang besar, jika nak datang ke Tassie, kena amik fligth dari mainland, selalunya ambil dari Melbourne, akan ambil masa sejam flight, if dari Sydney, akan ambil masa dua jam. Selain itu, boleh juga naik spirit of Tasmania, kapal yang besar, dan ambil masa selama sehari untuk sampai ke Tassie dari Melbourne.
Spirit of Tasmania: from Google


Hobart merupakan main city Tassie, dan disitu memang tumpuan orang ramai, tempat yang saya duduk ni, ialah Launceston, kiranya macam second city of Tassie, dan keadaan disini memang macam kampung. Tassie ada 2 main airports, satu dekat Hobart dan satu lagi di Launceston, Jika nak pergi ke Hobart from Launceston, akan mengambil masa dalam 2 jam menaiki kereta.

Di Hobart, memang segala pentadbiran disana, kiranya memang berlainan dengan cara di pentadbiran di Mainland, so jika nak deal dengan goverment, kena pergi ke Hobart, dan disitu terletak main campus UTAS, manakala di Launceston ni, ada beberapa buah fakulti ditempatkan disini,

Jika nak datang ke Tassie,saya sarankan ke Hobart, sebab dekat situ adalah main city, dan boleh lah pusing kebebrapa tempat menarik, senang cerita, Tassie ni, dia punya view memang macam New Zealand, nature dan sangat cantik! SubhanAllah! kalau nak datang ke Launceston, saya boleh bawa g memancing! hehe, 

Nanti saya sambung lagi, budak Lonnie yang baca ni,sajer nak cerita yer........sekian.

8 comments:

Si Budhakk Ujie said...

Teringin pulak nak pegi. Kalo datang, boleh bawak jalan2 tak?

Zulfadly said...

saya dah balik malaysia, tapi kalau nak tanya info, boleh je, ramai org msia kat sana, senang nak jalan, hehe

Anonymous said...

ada x kenalan yg still tggal di tassie? Saya nak ke sana tahun depan. Kalao boleh nk cr tour guide coz jalan2 solo aje... :)

Sasha Shafie said...

Hi zul..nk pg tassie.. ada knal sesapa yg buat pakej.. aim nk p cradle mountain n port arthur... bole email me.. shaff80@yahoo.com

Sasha Shafie said...

Hi zul ada knal sp2 yg buat pakej tassie? Bole email shaff80@yahoo.com.. tq

Fadillah Fadzil said...

Assalamualaikum wbt.. hi zul.. saya berminat nk cari tour guide di tassie.. boleh email kan ke gmail saya.. fadmusytagalik@gmail.com

Anonymous said...

Assalamualaikum, study kat launceston? Architecture ke? Saya nak ke sana jugak February 2016 ni,

Mohammad Hafiz Isman said...

Terasa nak Gi Tengok Aurora ...sambil belajar....hihihi...harap2 dapatlah....