Tuesday, August 9, 2011

Persoalan tentang Islam

Dah selesai ramadhan hari ke-8 disini, Alhamdulillah, tetiba hari rasa nak share pasal sepanjang pengalaman disini, memang banyak persoalan yang ditanya oleh kawan asian dan local pasal islam, kadanag2 kalau dalam kelas pon, pasti ada isu islam yang akan didiscuss dan as usual, kena lah jawab dengan berhati-hati. so just nak list kan  soalan yang pernah ditanya dekat zul:

1-kenapa makan babi x boleh, tapi makan benda lain boleh
2-kenapa x boleh makan ayam ini, bukan ayam semua sama ke (ayam yg x sembelih betul)
3.babi kalau sembeli boleh makan x?
4.babi hutan boleh makan?
5.darah aku (chinese) kalau bagi muslim ist ok? halal x?
6.tak boleh ke kalau x semyang jumaat, semyang biasa ke?
7.boleh x makan nasi saja walaupon masak dengan babi
8.kenapa puasa?apa sebab puasa
9.i sentuh u takpe ke? tangan i pernah pegang babi?
10.u boleh masuk dalam gereja ke?

macam2 lah, soalan pasal agama ni, samapi x terjawab kadang, tapi kena lah jawab berhati2, takot tersalah jawapan jer,huhu
sekarang bunga2 dah keluar sikit2, but lately ni asik hujan je, lebat pulak, non stop! rindu cuaca malaysia!


3 comments:

Hope Begum said...

hi zul, bakal student utas actually.saya dpt offer mara utk further ke utas intake feb nxt yr.insyaALLAH..:) masa cri info psl utas jumpa blog nie..hampir khatam bce blog ni tntg tasmania..hihi..tue tros follow tue..

ibuintan said...

wah! tinggi semangat ingin tahu mereka ye... betul tu Zul, kena jawab dengan berhati2 dan sebaiknya supaya mereka dapat menerimanya dgn jelas dan tepat


maknanya Zul juga kena bersedia sentiasa dgn soalan yg tak dijangka tu

//musim bunga nanti mesti sangat cantikkan

Zul said...

btol ibu intan, kena jawab berhati2, takot lain pulak kang fahaman mereka pulak, musim bunga mesti cantik, nanti ada tulis festival, mesti pergi ni,heheh