Wednesday, August 3, 2011

Puasa di Perantauan


Asssalamualikum...................................
Hari dah 3 ramadhan dah, lagi sejam dah nak buka puasa,pertama kali puasa di perantauan, rindu famly, dan paling penting, rindu BAZAAR ramadhan, teingat murtabak, soya, tebu, apam balik, bila balik kelas je, macam ada bau ikan bakar je, tu dia, penangan bazar,
Dekat sini, buka puasa dalam pukul 5 petang, so kira cepat lah berbuka, dan kat rumah ni, gilir-gilir masak, semalam dah buat roti john, arini buat nasi lemak and donut pulak, semua teringin nak makan, buat je lah boleh.nasib baik ada Mr. Google, senang sikit kerja.
Minggu ni otak sungguh penat, bila terpkasa membaca teori2 yang sanagt panjang dan memang susah nak paham, sedangkna budak local pon x paham apa diorng baca, inikan pula student yang bukan english as their 1st language, terpkasa baca artikel tu more than 5 times, sebab tak paham at d end, masih kabur juga, terpaksalah memahamkan juga. 
Berbalik pada ramadahn disini, macam tahun lepas, tok imam terawikh orang arab, tapi tahun ni, tok imam tu dah balik kampung dia, so orang melayu lah handle, memang tersa macam kat malaysia lah, diorang buat style msia, sebab style arab ni lain sikit, ni bila raya, diorng plan nak bagi khutbah dalam bahasa n also english, kira dwi bahasa lah,masih panjang lagi ramadhan, kalau boleh, xnak ramadhan ini berakhir. Pertaama kali juga berpuasa tanpa nenek tersayang, moga rohnya akan aman disana. Amin. Salam Ramdahan semua. so ada gamabr baru amik ni, bunga2 sekitar rumah, rasa macam nak masok spring je sekarang,kurang sejuknya. ok! Salam!











2 comments:

ibuintan said...

selamat berpuasa Zul,

tabahkan hati, study dgn sebaiknya

insyaallah dah tamat nanti dapat berpuasa dan beraya semula dengan family di sini

cantiknya bunga2 tu...

Zul said...

terima kasih ibuintan, IAllah,amin