Friday, September 7, 2018

Raya Haji : Bangla

Ni kisah masa raya haji haritu,


Tahun ni beraya rumah mak di Shah Alam sebab cuti sehari je.

Kisahnya, surau di kawasan rumah ni, akan ada buat jamuan makan selesai solat sunat raya.

Masa dulu-dulu boleh lah beratur nak makan, tapi since beberapa tahun lepas, memang saya tak ada lah nak beratur, sebab penuh dengan pekerja asing (bangla, india etc). Kalau lepas solat je memang diorang semua dah beratur.

itu tak ada masalah, sebab mereka pon memang tak balik kampung, kita yang ada rumah ni pergilah makan dekat rumah, makanan tu boleh bagi pada mereka.

Tapi itu bukan masalahnya, masalahnya bila orang tak ada adab. Ini berlaku dekat abang saya, dia rajin beratur nak amik makanan, so masa tengah beratur bersama bangla tu, ada lah seorang pakcik ni, orang taman juga, datang ke depan dan terus potong barisan, lalu terus berkata:

Pakcik : Kau BANGLA kan? bagi orang sini dulu, respek orang sini (lebih kurang lah, tp depan tu 100% betul)

Bangla + Abang saya: ..............

Lalu pakcik tu pon ambil makanan tanpa rasa bersalah.

Ini kalau jadi depan saya memang akan kena sound pakcik tu, sangat biadap. Hina ke jadi bangla? teringat masa zaman study OZ bila kena sound2 macam ni sebab jadi ASIAN.

Bukan itu je lagi, masa agih daging korban pon pakcik ni buat hal, sibuk nak bahagian tertentu korban untuk bawak balik.

Moga pakcik ini insaf.

Selamat Bercuti Panjang..................

4 comments:

Siti Yang Menaip said...

i dun like them jugak tapi xdela nak treat orang cemtu. they r here working untuk buat bangunan semua utk negara kita jugak. haih pakcik..

norhidana miswan said...

dik, baca tajuk tu akak ingat ko nk cite raya haji kt bangla hehehe...

yelah kan, depa pun solat raya jgk tak slh depa nk mkn kt masjid or dpt daging korban tuh... tp kita sebagai warga tempatan jgn la tunjuk contoh yg tak elok... kadang rasa yg bangla ni lg pandai adab sopan ngn kite...

msti pakcik tu ingat abg ko pun bangla kn dik huhuhuhu...

Zulfadly said...

Siti: yurp, setuju, kalau x suka jgn lah layan macam tu kan
Kak dana: hahah, memang pon kak, abang saya gelap, ala2 bangla

Juls Julie80 said...

baca kisah beratur pastu org potong Q gitu, teringat plak incek hubby cite ade budak kontrak kat opis beratur time nak makan (TNB ada buat kursus time tu) ..pastu tetibe pompuan urusetia blh sound budak yg Q tu dpn org ramai, dia ckp "..makanan ni untuk peserta kursus jer..." makanya, budak kontrak tu slow2 keluar cari mknn sendiri kat kantin opis.. malunyer kene sound camtu..

kokye mknn tu utk peserta kursus, takkan la xde lebih utk staf kontrak tu makan... dah plak sound2 depan org camtu.jatuh air muka budak tu...