Monday, May 30, 2011

Elektrik naik ! yahoo!

nampaknya kerajaan menaikkan kadar tarif elektrik sebanyak 7% je! sejak duduk ausie, mcm2 kenaikan di malaysia, tak lama lagi, rakyat naik angin lah pulak, tp maybe ada reason yg kuat kerajaan nak naikkan elektrik ni, hopefully benda lain x sama naik!
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/5/30/mstar_berita/20110530171743&sec=mstar_berita

Sunday, May 29, 2011

Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara!

jika sesiapa ada baca blog orang ni, memang rasa nak menangis, betapa Islam dihina, dan nabi Muhammad s.a.w dikeji! dalam blog mazidul ada link dia, pendapat aku: bukan melayu & bukan orang islam:
sebab: tajuk blog cuba menggambarkan seolah2 melayu sangat dan isi dia pon

Saturday, May 28, 2011

S-E-J-U-K-!

Terlampau sejuk malam ni, dah laj x pasang heater (jimat duit), suhu lak, samapi -1! OMG! sejok sgt2. tetiba nak balik Msia ni,huhu, disaat2 genting untuk asgment ni, sempat lagi blog jap, mudah-mudahan sempurna.Amin!
susah nak buat kejer, tangan dah beku, susah nak bengkok! winter x lagi ni, xtau lah mcm mana winter.

Thursday, May 26, 2011

Secret Recipe Halal!

sejak akhir2 ni, ada isu pasal kek secret recipe ni, konon haram, ada DNA babi, tp sebenarnya tidak! baca link ni, dah lah peberet ku!hehehe
http://mynewshub.my/bm/2011/05/26/dna-babi-secret-recipe-nafi-ada-kaitan/

Tuesday, May 24, 2011

Countdown!

less than 10 days to final submission, ada 3 benda nak submit, sampai kadang2 x tau nak buat mana satu dulu, semua submit on the same time,fuhh! kena stay up lah, korban waktu tidur, sekarang ni dah pukol 5.48am waktu sini, dah nak tido , pagi kang kelas pukul 12pm.

harini try juga airasia 10sen sale, nampaknya, leceh, traffic jam je, mcm2 nak tulis dalam blog ni, tapi masa x ckp, mengharapkan sesiapa yang membaca blog ini, mendoakan aku berjaya disini, amin! 

FAMILY-Father And Mother I Love You- dr filem aku tak bodoh. salam semua.

Monday, May 23, 2011

Halal-Haram- Ikea Meatball pon!

sekarang banyak sungguh makanan yang diragui 'kehalalanya', sebelum ni pasal kluan kopi yang ada DNA babi, dan dah kena dakwa pon di mahkamah arini, sekarang, pasal IKEA meatball, makanan yang aku selalu makan masa dekat Malaysia, betul lah kata kawan aku, kalau dikira betul2, dah lebih sekor babi kita makan, hahahaha
Ini lah ikeanya-image from google

ikea meatball, nyum2, tp ada babi rupenya-image google


Ikea meatballs? dulu dah kena samak sekali sebab ada babi jugak, kali ni, kena lagi, kali ke-2(yg aku tau lah), wow! sgt2 mengejutkan, padahal semua staff dekat ikea restaurant tu, semua MELAYU, x de sorunk pon bangsa lain, amazing x? mcm mana ini semua boleh berlaku,

Selain drpd tu, memang byk Kopitiam di Malaysia ni diragui kehalalanya, tp kita ni main bantai je, kesanya, tgklah mcm mana orng islam dimalaysia nyer perangai(termasuk aku), mungkin boleh direnungkan.

seperi kata kawan aku Ran, kita pon kena samak jugak , caranya:
-minum air tanah 7 x dan air biasa 1 x untuk itu, kena cuba,
Apa yang kita makan, itu yang membentuk diri kita (bukan bentuk badan)

Saturday, May 21, 2011

Cepatnya Malam

Sekarang pukul 5 je dah gelap, malam sgt panjang, rasa mcm tension je, al-maklumlah 1st time mcm ni,
ini masa lepas abis kelas, dalam pukol 5pm! malam dah

Kenapa ko tak jalan-jalan?

Inilah selalu orang tanyer aku
-kenapa ko dok Tassie, tapi jarang pergi jalan2, x mcm kawan lain?
-ko tak pergi ke rumah %^&, ada makan2?
-ko naper x join budak2 ni pergi jalan?
dan mcm2 lagi lah, so pada hari ni aku tetiba nak bg jawapan secara jujurnya:
sebabnya kerna:
-aku ni bukan dr famli kaya, datng sini pon guna duit parent, pandai2 lah aku kena bajet nak makan, jalan, n nak bayar mcm2 lagi
-aku tiada kereta disini, kalau nak pergi mana, naik bus je lah, kalau orang ajak naik keter, aku ikot je, aku xkan  mintak nak naik kereta orang tu kalo dia x offer
-kebanyakan yang jalan2 ni byk budak scholar, so memang ada duit lebih nak pergi mana,

ok, itu antara main reasonya,tapi memang nak pergi, tapi tiada kereta, budak umah aku kebanyakanya dah pergi semua tempat tu, xper lah, maybe next year, aku dah mula kejer part time, aku pergi jalan2,hehehe
Tapi disini aku belajar tentang hidup lah, mcm mana hidup susah sikit, compare to Msia, byk benda aku belajar.

aku datang sini, belajar kerana Allah dan islam, dan untuk kesenanagan ibubapa aku pada masa akan datang. Moga dipermudahkan, amin!


*IAllah, dis winter break will be going to sydney!now need to finish all my assgmnt,!

Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru

Kepada semua warga pendidik. selamat hari guru, terima kasih diatas sumbangan anda, terutamanya kepada guru-guru saya disekolah ini:

1.Tadika Islam Iklasiah kampung Semarak( hot student masa ni)
2.Sekolah Rendah Kebangsaan padang Tembak 1 Jalan semarak

3.Sekolah Menengah Padang Tembak, Jalan Semarak (Form 1- Form 3)

3.Sekolah Menegah Teknik Gombak (Form 4 -Feb-June, 5 bulan je)

4.Sekola Menengah Sains Alam Shah (Form 4-Form 5) The best skool ever!

Saturday, May 14, 2011

Tension+Bosan+etc

TENSION
-assignment melambak, lepas tu banyak benda nak kena buat, markah pula asik dapat teruk, mana lah x makin tension, lepas tu, banyak benda aku x blajar lagi, aku giler lah mcm ni
BOSAN
-sejak duduk sini, aku x tau nak buat apa, nak tgk TV, x der citer best, nak keluar jalan2, x tau nak pergi mana, dah lah kawasan kampung, dengan xder keretanya,memang aku mati katak, aku perlu kereta ,pastu boleh jalan2

DILEMA
-ingat cuti winter ni nak pergi sydney, tapi masalahnya, banyak duit nak keluar, aku takot nanti x cukup duit nak bayar bil n sewa rumah, xkan nak mintak parent lagi, memang aku tension dengan masalah ini, duit oh duit

KESIMPULAN
-tekanan jiwa semakin meningkat, Ya Allah, moga hambamu ini, mampu menghadapi semuanya. Amin!

Thursday, May 12, 2011

It's foggy outside!

sekarang ni, sepatutnya musim autumn, tapi sejuk dia, sangatlah sejok, suhu bila malam mencecah -3 kadang2, cuba bayangkan, aku x beli pon lagi heater, sebab takut bil melambung tinggi, memandangkan budak umah ini pon x guna, aku pun x guna lah. Hari ini baru dapat parcel, beli baju online haritu, ni ada gambar, beli jacket 2, seluar 1 n shawl tu, sajer nak pakai,dan masa beli ni murah.hehehe
baru dapat hari ni

beli dari rivers.au

autumn

my skool

on d way back home

Wednesday, May 11, 2011

Bila stress! masak n makan lah!


Butter cake

sushi by aqil
sejak dpt result mcm _+)(*&(), terus down, samapi lah skunk, down jugak, lately busy with assignment, tooo many, apa boleh buat, dah nama pon studet, jom tgk gambo kek yg masak arini, n my housemate dia buat sushi

Thursday, May 5, 2011

Mak tok!

sekarang dah masuk musim luruh, dah dekat nak winter dah, suhu sekarang dah 4.3 C, sangatlah sejuk, aku pun x beli heater lagi, x leh tidur semalam, menggigil terlampau, semalam hari paling teruk bagi aku, bila dapat result dari assignmnet , aku sendiri x sangka result mcm tu, down sangat,
Sejak dari zaman masa sekolah SBP , masuk Um dan samapi aku kejer, kepas tu sambung balik blajar kat sini, Nenek aku adalah orang yang aku WAJIB cerita semua kisah aku, x pernah miss, dia lah teman paling best aku, adik beradik aku sanagt rapat dgn nenek aku, abang aku bila nak tunang, dia bg tau nenek aku dulu, barulah parent aku, memang semua senang sanagt bercerita degan nenek aku, sebab dia pendegr yang sangt setia.
Tapi itu dulu, sekarang memang aku terasa kehilangan sangt besar dalam hidup aku, bila dapat result semalam, rasa nak je call nenek aku, tp aku lupa, nenek aku dah meninggal dunia, dah sebulan nenek aku pergi, tp ikhlas, aku selagi x ke kubur nenek aku, aku rasa nenek aku masih ada,
maktok nama panggilan nenek aku, wanita yang sgt kuat dan sanagt terbaik yang Allah bagi pada aku, samapi sekarang, aku x ernah lupa nenek aku, kehilangan dan kekosongan jiwa aku sekarang, hanya Allah je tahu. Moga Maktok ditempatkan dikalangan orang beriman. Amin

Wednesday, May 4, 2011

usaha lagi

hari yang amat menyedihkan degan resultku, hancus! kena work harder lagi ZUL! dont play2! sesiapa sje yg membaca ini, sama2 mendoakan aku berjaya.amin!

Tuesday, May 3, 2011

Kek Coklat

Tadi pergi Coles, lepas tu ada jual kek instant, dan murah jugak, so beli lah, balik rumah terus buat kek, dan inilah hasilnya,heheh,
tak perlu ikut resepi dalam internet, sebab macam2 ingredients, beli yang ni, dah siap, jimat pon jimat.
before

after

Monday, May 2, 2011

Osama Bin laden

dah mati dah osama ni,
ntah betul, ntah tidak,
ntah2 dia ni tali barut US juga
mana ada dalam islam nak bunuh2, jihad apa mcm ni

Akhirnya...................

Alhamdulillah, siap gak video untuk assgmnt, submission harini pukul 10 a.m. Malam nanti baru ada screening untuk semua clip video. Mudah2 han cemerlang! amin!


video

Alhamdulillah, dah submit n present tadi, hopefully lulus dengan jayanyer, x tido malam buat video, so many software need to learn in short time! thnx Mr. google n Miss Youtube!hahah, u r my lecturer now!

music byKalimba, Mr Scruff