kadang-kadang kalau ada event ke, mesti ada macam-macam lauk, bila diorang makan je, mesti akan kata pedas giler, bila saya makan, langsung tak pedas, tu buat saya konpius, maybe sebab lidah saya dah kalis pedas kot. Bila masak lauk dekat sini, saya terpaksa letak gula, lagi-lagi kalau sambal, sebab tak nak bagi pedas, sebab housmate saya tak makan pedas. Setiap manusia lidah lain kan.
Lagi satu yang saya perhati, kalau orang pantai timur ni, suka benar makan benda berkuah sup, macam sup or tomyam. kalau family saya, sup atau tomyam ni adalah makanan sampingan ,, dan mesti ada kuah lemak or sambal, jika makan nasi dengan sup semata-mata, adalah bukan satu kebiasaan. Saya memang agak kurang gemar lauk begitu, tapi dekat sini, telan je lah. Sebab family saya orang Selatan dan Utara, memang lauk kalau jenis bersup ini, jarang dimasak, kalau masak pun, mesti ada lauk-lauk lain. Tapi semua itu maybe pengalaman or hanya family saya je macam tu. hahaha
makan sahur aritu, kebab! ni tak pedas |
mee hun sup sahur hak, bila tak ingat |
6 comments:
my hubby org Jawa. food dia mmg super hot.. sometimes i mmg surrender.. TERLALUUUUUU PEDAS....
pedas lah sedap kak, hidup jawa! adik saya dibesarkan family jawa, dia pon suka makan pedas,
Saya orang jawa jugak tapi tak tahan pedas. Tapi hati meronta2 nak makan pedas, perut pulak tak tahan, hehehe.
Hubby I lagi kuat pedas dari I, macam mana tu? :-)
awak org johor ke dik? akak pun jawa gk, family akak suke mkn pds2 dulu akak pun suke tp sejak ada gastrik nih akak tak blh mkn pds2 sgt, kalu tak jumpa doc toi lah jwbnyer...
kak LG:pedas lah baru sedap, hehe, mcm bapak saya lah, be4 kawin ngan mak saya, makan pedas memang x pernah, dah kawin, bapak saya lah raja pedas, xder cili api kalo makan x sah, hehe
kak hidana: saya org KL, hehe, tp belah mak saya semua johor. idup johor! mersing +batu pahat, hehe,
Post a Comment