Wednesday, October 3, 2012

Sumpah Sedap: Briyani Shan

semangat nak post lagi kan, walaupun nyawa hujung tanduk, tidur pon asyik menggigil sampai termimpi-mimpi lecturer, setiap masa rasa takut dan cuak jer! Tapi nafsu makan tidak berubah, malahan makin kronik, makan aja, pastu asyik lapar, stresssssnya macam tu kot.

Bulan lepas, ada makan nasi briyani dekat rumah sorunk akak ni, pastu minggu lepas, dia bagi laagi, pastu memang sedap, rasa sangat briyani dia, pastu tanya guna rempah apa, rupanya dia beli yang instant, nama brand tu ialah Shan! saya pon pergi ah beli dekat India Groceries tadi, kedai ni baru bukak, murah pulak, harga dalam $2 je, saya try kashmir beef hot and spicy, pastu try lah buat tadi, memandangkan hari ini turn saya kena masak, memang sangat mudah dan seperti tajuk diaatas, sumpah sedap!

Dekat Malaysia rasanya ada jual kot, dekat Mydin,harga tak sure pulak, tapi maybe dalam rm6 kot, memang rasa briyani sangat-sangat, bau dia memang semerbak! kalau sekali makan, berkali-kali tambah, pastu nasi ni, sedap dimakan begitu je, tak perlu lah nak buat kuah lain ke, memang makan nasi begitu dengan buatlah ayam bakar ke, pergi cari, sumpah sedap, tak tau lah kalau kat Malaysia memang dah lama guna ke, hahaha, saya ketinggalan lah tu.

Sekarang tak perlu guna rempah briyani adabi semua tu, saya dah banyak kali cuba guna rempah tu, takde nya nak menjadi, rasa dia semua lari, kali ini Shan sangat sedap! hahah dah macam entri iklan pulak kan, produk ni dari Pakistan, ada juga briyani malaysia style, nanti try.

ni dia produk tu, senang dan sedap

ni masak tadi, makan dengan ayam bakar+papadom! meletup abis, hehe



*kak hidana, tu ikan barambudi (tak tau betul ke tak eja) ,hehe, sini jual kepala murah, sebab orang putih tak makan, dia tau asian suka,

4 comments:

Anonymous said...

Nama ikan "baramundi" asal dari Australia. Tapi skrg dibela dalam sangkar di tengah laut di Sabah untuk pasaran Malaysia. Rasanya lebih kurang ikan siakap(seabass)tapi baramundi lebih sedap sbb bebas di laut. Ikan siakap kebanyakannya disangkar dekat muara sungai pengaruh air payau (air tawar + air laut).

Harus cuba nih "Shan. Thank you.

Ahkak

ishamizu said...

Mmg sdp ni Pali. Kt sini byk rempah beryani Shan, akk pmh buat skali mmg terus jatuh hati. Nmpk pali buat ni terliur plak, harus akk beli n buat lg hihihi

penDragon said...

salam kenal zulfadly! kt tempat akak pun byk rempah brand shan ni...so far akak x pernah try lagi rempah biryani shan...rasa nk try laaa...hehehe...nampak yummy!

Muni Putri said...

Dimana tempat kakak@penDragon