Sunday, December 9, 2012

Auckland !

Minggu ni agak sibuk mengemas rumah, al maklumlah, minggu depan ramai parent datang, so most of them duduk rumah ni. Agak penat mengemas bilik dan rumah. Last week baru balik dari auckland, bila tengok news, ada tornado a day after saya balik dari situ, nasib balik awal, ada 3 orang mati disebabkan tornado tu.

saya pergi auckland selama seminggu, flight patutnya dari Launceston ke Auckland dan transit di Melbourne, bila samapi Melby je, kami tunggu flight pukul 11pm, tapi tak muncul-muncul Auckland nak cek in, sekali pergi tanya kaunter, bila nak buka kaunter? sekali dia jawab, flight to auckland not availabe today and only esok je ada! Jetstar kata dia dah email saya yang flight cancel, tapi bila cek email, langsung tiada, bengang jap dengan staff dia, pastu dia bagi hotel untuk stay for 1 day, tapi saya tak nak, sebab dah book semua accmdtn dan rental car dekat auckland, nanti rugi, pastu dia bagi lah option untuk ke christchurch malam tu juga, pastu naik another domestic flight ke Auckland, so saya ambil lah yang tu, hari tu je, sampai 3 kali naik flight, badan pon sakit-sakit.

Alhamdulillah, kami samapi ke auckland esoknya paginya (8am), ambil kereta sewa pastu terus cek in hotel, nasib dapat hotel murah, dang bagus sangat servis nya, yang tak best nya, dia opposite kubur, tapi kubur omputeh, tak takut sangat, samapi bilik, tidur dulu, pukul 12pm  kami keluar ke city, perut dah lapar, jalan di Auckland sangatlah pening, nasi ada gps, kalau tidak, sesat lah!

dekat sini parking mahal, ada setengah jam $5, kami masuk yang sejam $4, jalan pergi cari kedai indonesia, makan ayam belado, sedap sangat-sangat, habis je, sambung jalan-jalan kat city dan balik tidur! sebab kepenatan.

transit di Christchurch

kereta yang disewa selama seminggu 400++NZ$

Auckland CBD

Auckland Tower



Auckland port
Nanti sambung lagi, rasanya oergi Auckland ni, makan je lebih, almaklumlah, dekat Launnie kedai halal 2/3 je, auckland ni bersepah,hehe


**kakmulan,kak LG,kak fairy,kakhidana, ibuintan, kak ummi, dan nurul, terima kasih banyak2

5 comments:

Kakcik Nur said...

Auckland Tower tu nampak macam sama dengan KL Tower...

Zulfadly said...

a ah kakcik, lebih kurang je design tapi saya rasa ni pendek sikit, tapi ada bungy dekat situ

Safiyya Al Zahra said...

Salam..makan ayam belado kat mane ye?

Anonymous said...

Salam..makan ayam belado tu dimana ye kedainya?

ishamizu said...

Tak sabar nk baca n tgk gmbr lg! ;)