Monday, December 10, 2012

Auckland Attraction

Dekat Auckland ni, banyak je tempat menarik, memang kena sewa kereta, kalau tidak, mahal lah, selain tu, boleh jugak sewa campervan,dan paling penting, harga minyak sini agak mahal, dalam $2/liter, dah habis pusing satu bandar, samapi bosan dah, bawah ni antara tempat kami pergi:


tempat ni yang paling tinggi dekat Auckland, boleh nampak view satu auckland, boleh drive naik kereta sampai atas, dulu gunung ini bekas gunung berapi, memang nampak ada kesan disitu, view memang sangat cantik, masa saya pergi, hujan pulak, tapi redah jugak, dalam 10 minit from Auckland CBD.

kawah gunung berapi, dah jadi macam lembah dah



Sesiapa yang minat tengok pokok bunga (esp kak ummi n kak LG) sini memang lah tempatnya, sangat besar, ada pelbagai section, antaranya Rose, Herbs,Cactus dan Tropical, free je masuk sini, boleh pusing-pusing dalam ni sambil tengok pelbagai tumbuhan, dalam 15 minit naik kereta from CBD.













muzium ni dalam 15 minit jugak dari CBD, dan yang paling penting, masuk percuma, kalau nak ikut tour Maori, kena bayar dalam $NZ35, muzium ni ada dalam 3 tingkat, sangat besar, dan bagi saya, amatlah bagus exhibition dia, saya tak suka pergi muzium, but this muzium lain dari yang lain. Jangan lupa masuk earthquake punya rumah, boleh rasa macam mana gempa bumi berlaku, sangat menarik.Parking ada banyak sini dan free.















nanti sambung lagi, next pasal makan lak! hehe




*kakcik:a ah, macam kl tower, but pendek lagi,hehe
Saffiya n cik anon: Dekat Bali Star
kak iwan: hehehe tq


5 comments:

norhidana said...

wah2 best lah ko dik, cuti2 nih berjln je kejenyer ek... nsb lah ko amik gmabar bunge2 tuh ... cantik2... kalu lah akak mau takmo balik duk situ je...

kt muzium dioarang blh amik gambar ek, kalu muzium kite mana blh... dia nyer org Maori tuh siap pakai baju tradisional lg... tp yg paling best sume tempat free

m.u.l.a.n said...

best best... rasa nak pi lagi..

MamaTiaMia said...

Salam fadly:) cantiknyerrr..as usual awesome pictures..suka bunga belle skirt to sangat cantik:)fadly orang bujang rajin masak instant cake pun sangat umphhh dah:)

umiyumi said...

Salam Zul,
rasa mcm nak terbang mlm ni jugak. geramnya tgk bunga2an tu cantik sgt semuanya. kat sana ada musim buah apa ya. sblm ni teringin juga nak jalan2 NZ dan pegi juga ke tasmania sejak tgk masterchef shooting di sana tp zul dah nak grad pun. lambat sgt k umi nih hehe..

pe kata lepas ni mungkin zul boleh buat entry kat mana tmpt sesuai utk stay atau yg menarik kat sana? mana tahu tiba2 sesat di sana :)

apa2pun teruskan dgn citer NZ ni, tak sabar nak baca :)

ishamizu said...

hihi ktrg pon tak minat masuk muzium sbnrnya..tp mujur muzium kt London ni best, menarik..hihi..tp muzium yg zul pg ni lg best, bley EXPERIENCE gempa bumi lg tu..huhu..scary tak? :D

ok nti citer bab n tpt mkn lak eh..kot la one day nk gi..hihi berangan dulu..:)