Wednesday, March 27, 2013

Interview

Perkara yang saya tak suka/benci ialah Interview, rasa benda ni memang paling malas nak pergi, sebabnya, rasa cuak tu melebih-lebih.

Sekarang ni pon, saya masih tunggu interview, tapi tak banyak pon apply lagi, firm archi memang satu pon saya tak apply, sebab saya malas nak interview, maybe starting this week saya apply lah kot.

Masa lepas habis degree dulu dekat UM, saya pergi hampir 15 interview kerja, banyak tu, nampak sangat banyak kali kena reject kan.

1st interview dekat pandan perdana kot, dekat area cheras tu, firm cina, terus dia nak ambil bekerja esoknya, tapi saya mintak pikir dulu, last2 saya tak nak, sebab jauh dari rumah (shah alam) dan gaji dia kasi hanya rm1200, baik saya kerja jadi cashier, lagi banyak gaji.

Lepastu, banyak lah juga pergi firm interview, ada kena kutuk pasal design lah, macam-macam lah. Ada satu firm ni, dekat Sentul, firm melayu, dia nak ambil bekerja, dia offer RM800 je. Alasan dia, staff lain semua dia kasi gaji macam tu, memang lah budak lain dia bagi murah, sebab budak sijil kot, ni lah firm melayu, kedekut yang amat! pastu dia reject sebab saya demand gaji.

Ada satu tu, pergi interview, dia boleh tanya senior masa UM macam mana prestasi saya, tak tau lah apa dia cakap, boss tu pon x nak ambil, padahal senior tu, tegur kat UM pon tak pernah, pastu 2-3 bulan dia nak ambil saya pulak, sebab Mak saya kenal dia! memang tak nak lah.

last2 kerja dengan firm cina ni, 6 bulan buat kerja dari rumah, ulang-alik pergi site dekat rawang, dah lah baru lagi, kena buat sorang-sorang, rasa macam sewel jap, paling best, kena handle meeting, selalu meeting 2 jam, saya handle tak samapi 30 minit, sebab saya skip banyak, dan blurr masa tu.

Kerja firm tu, dekat 2 tahun, gaji maintain je RM1500, memang tak naik-naik, pastu cabut lah, dapat firm ok skit, gaji pon ok, tapi kerja sebulan je, sebab sambung study, firm ni best skit, sebab client dia opis bapak saya kerja, so bila pergi meeting, semua dah kenal, siap tanya macam mana boleh dapat kerja situ, guna kabel ke? haha

itu lah realiti kalau nak belajar architecture, memang tak digalakkan, gaji sikit, tapi kerja sangat banyak! kalau betul2 minat, proceed lah.

Lagi satu, bila adik saya kerja part time dekat kedai jual baju area shah alam ni, bos dia garang kot, then staff dia dekat 10 orang berhenti serentak, adik saya kerja seminggu pon berhenti, kerja dari pukul 10 pagi-10 malam dan almost seminggu tu buat OT je sebab nak bukak sekolah, tapi boss ni tak nak bayar gaji budak-budak ni, hutang tu tetap hutang, tak berkat berniaga macam ni.






buat reno samapi dekat 50k, tapi sekejap je, lepas saya berhenti, firm ni pon tutup terus!

iklan: meh beli! esok nak restock


iklan:Ok, sesiapa nak order perfume or jam, esok nak ambil stok, boleh lah place order sebelah ni>>>

7 comments:

norhidana miswan said...

rasanyer kn sepanjang akak umur 31thn nih akak baru pg 3 interview, sekali masa keje time cuti sem kt kilang minyak pastu akak interview kt utm skudai tak lama tu dpt keje situ 3thn lbh, pastu akak dpt interview kt gomen n keje kt sini sampai skrg ....

Zulfadly said...

saya sebab apply sekali banyak, gatal tangan nak email semua, haha, gomen susah lah nak dapat sekarang ni, PTD pon dah susah.

Kakcik said...

Macam2 ragam, kan?

Sayangnya ofis yang ditutup tu. Apalah masalahnya, ya?

anna hashim said...

apa yg awak cakap semua saya setuju :-)...
good luck eh..yg plg penting biar gaji tu berkat, so setiap bulan kena kasi kat MAk ayah :-) insyaallah awak akan murah rezeki :-)..

Zulfadly said...

kakcik:sebab masalah dengan projek di KL, client cancel projek ni, hire architect lain, walaon dah dekat 50% jalan

Zulfadly said...

anna hashim: thx, IAllah

Anonymous said...

Jual alpha lipid...bisnes hot sekarang.
satya9783@gmail.com