Monday, August 26, 2013

maid yang hilang disebalik sumatera

harini kesakitan perut yang melampau, so jawapanyya MC lah! yes, extend holidays! haha, so duduk rumah tidur je lah, sakit perut dah surut, kalau tak, nak tidur je dalam toilet. Tetiba tadi, kecoh tepi rumah ni, so perangai mak jemah sangat nak pergi siasat, sanggup drive kereta ketempat kejadian, padahal sebelah rumah ni (cross jalan), rupanya ada orang jumpa tengkorak, siapa lah kena bunuh, dalam kawsan semak, malam nanti tengok lah berita , kalau ada keluar.

So sekarang rumah ni dah takde maid, patutnya balik raya sebulan haritu, nak balik indon pon dengan slumber je kata dah beli tiket, tak inform awal-awal, last year pon raya balik, so nak buat macam mana, kami bagi je lah, janji nak balik sebulan, dan patut balik last week, so anak buah saya ni, pergi lah hantar nursery untuk sementara waktu, kena charge rm25 sehari, pastu dia call masa hari dia patut balik, kata tak dapat balik.

Alasan? kesian anak dia dan dah baik dengan laki dia (before dis bercerai sebab laki kahwin baru di malaysia), agaknya sekarang dia dah rela bermadu kot, tak tahu lah di kelentong ke apa, so far kejer, memang takde masalah, memang dia jenis beragama, memang sentiasa pakai tudung dalam rumah, ni lah jadinya kalau kita terlampau anggap mereka macam saudara sendiri.

hidup dekat rumah ni memang tak berkira, tengah tengok citer pon dia boleh tukar sinetron! nasib lah kadang-kala je buat macam tu. Makan pon sekali, takde pon nak makan asing. Paling buat sakit hati, sebab baru je renew permit dia ni, patutnya nak berhenti pon mestilah lepas abis permit, nasib tak bayar gaji bulan terakhir tu, but still!!! rugi, apa nak buat, dia pon ada keluarga, anak pon kecik lagi.

macam-macam lah kan.


dah nak masuk 6 bulan bekerja, tapi still tak confirm!, janji 3 bulan , pastu naik gaji, jika saya confirm nanti, boleh x nak dapat pending kenaikan gaji tu? minta pencerahan. nak cabut dari opis ni, tapi kesian! yer, kami staff semua kesian dekat bos, tapi bila bos tak kesian dekat staff, susah lah. bye.
anak buah saya pon stress 'makcik indon' dia hilang! haha

4 comments:

Arina said...

As Salam Zul, criter maid rumah Zul tu sebijik macam maid auntie...Dah keje dg auntie 6 tahun tapi bila dah terlalu lame dh jadi naik kepala pulak...dia pulak nak jadi tauke...Kalau bab tengok criter sinetron jgn ceriter la...TV kite pun dia boleh control...cucu auntie nak tengok cartoons pun kena sacrifice...gerammm grrrrr...sepatah kite cakap 20 patah die jawab...kerja bukan susah pun jaga cucu kemas rumah....tak suruh masak pun...gaji nak naik keje lebih kurang...hujung tahun ni auntie nak let go aje die.....stress d buatnyer...

NEKCIK said...

asalam zulfadly..laa cian sikecik ni takde bibik dia ye...ramai yang kena camtu kan..semuga dipermudahkan jua

wa said...

Samalah nasib kita ..maid lari macam tu je, pas tu dah serik dah nak ambik maidlagi..:)

norhidana miswan said...

mcm2 cite mcm2 hal yek dik.... de jumpa tengkorak sampai ke awak yg nk cabut tuh... psl bibik tu mmg tak ptt lah, kadang mereka bkn nk pikir kite yg susah pyh nk renew permit n byr itu ini udahla mahai...