Thursday, November 14, 2013

Tips: Travel ke negara asia-licious!

Kalau travel ke luar negara, selalunya, akan prepare list of restaurant yang akan diterjah. Masa pergi taiwan dulu, penuh list restaurant yang akan pergi, sebab susah nak cari halal food, senang cerita, habiskan masa mencari makanan, but sedap dan berbaloi.


Trip ke Taiwan:

 Trip ke Bangkok:

Masa trip ke Bangkok, memang aim pergi satu kedai sedap, jual nasi briyani thailand, dan halal, harga satu set dalam RM3.50, terus ambil 2 pinggan, tu pon rasa macam tak cukup lagi.



Melbourne
Kalau dekat ausie ni, masa duduk tassie masak je lah, but if pergi mainland, memang mengoogle ddulu restaurant yang halal, tapi memang senang cari makanan halal, kalau tak ada, makan lah seafood.






Bila dah makan, sure perut meragam, so kena hati-hati pilih makanan, lagi-lagi ditempat orang kan. Ini ada petua untuk melindungi perut masa travel.


7 petua untuk melindungi kesihatan perut ketika melancong di Asia Tenggara

Melancong di Asia Tenggara adalah amat sesuai bagi para pelancong yang ingin meneroka budaya, seni bina dan pemandangan yang luar biasa. Salah satu tarikan utama Asia Tenggara adalah para pelancong dapat merasai makanan yang menakjubkan: eksotik, berempah, kelazatan yang sukar digambarkan..sehingga sukar untuk menahan diri daripada mencubanya.  (<<< sangat setuju, rasa nak makan je)

Walau bagaimanapun, pemakanan berlebihan adalah tidak baik untuk kesihatan anda dan badan anda mungkin akan mengalami isu-isu perut berulang-ulang. Gaviscon membantu anda menjimatkan perjalanan anda dengan memberi 7 petua mudah untuk diikuti untuk mengelakkan anda daripada sakit perut semasa dalam perjalanan di kawasan ini yang menakjubkan.

Meh kita lihat:

Meh saya explain dalam bahasa mudah:

1. Pilih makanan yang kurang gula dan lemak
-Elakkan makanan macam ni, sebab selalunya travel jauh, akan jalan banyak, if makan macam ni, perut akan mudah meragam

2.Rancang Ambilan Makanan
-kena pasti makan sarapan, lunch, petang, dan malam, so perut tak terkejut kalau makan tak tentu masa

3.Elak makanan pedas
-benda ni saya selalu elakkan, nanti nak cari toilet susah!!

4.makan dengan kuantiti yang sedikit
-imagine kalau makan banyak? mcam mana nak jalan? hehen

5. Hati -hati memilih makanan
-jangan sesekali minum air ditepi jalan or air paip, sebab perut kita akan meragam, sebab tak biasa, nanti sakit perut.

6.Berhibur ada limitnya
-kalau pergi travel ni, limitkan pengambilan minumam yang sangat berasid, macam air limau, ingat lagi kat thailand, asik minum air oren, pastu perut meragam dalam flight.

7. Jangan makan sebelum tidur
janganlah time nak tidur, pergi makan pulak, mau perut meletup pulak.

NEXT TRIP>>>>>>>>>>>>>>> Japan aku datang!




Gaviscon

3 comments:

norhidana miswan said...

macih utk tips tuh ye cik adik.... bestnyer nk pg jepun... akak kirim sorang amoi jepun ye heheheh

m.u.l.a.n said...

jepun..!!! bestnya.. belum sampai sana..

Yassir Asra Uzaman said...

Aku suka style kau.
Travel -food - asia