Monday, September 28, 2015

Tipah Tertipu di Plaza Alam Sentral

Kisah stress minggu lepas, beli iphone 5 (AP) bulan 5, setelah iphone 5 lama hilang dicuri manusia .

Baru 3 bulan pakai, dah buat hal, memula sim card tak boleh detect, lepastu asik cepat mati, so saya pergi ke kedai yang sama saya beli, mamat tu cakap batery kena tukar, dan tak termasuk warranty kedai setahun.

So selama ni beli hp apa je yang dia cover? senang cerita, tak ada, kedai ni menipu. Blame custumer pakai ganas.

Repair hp kena caj rm150. lepas dah guna, bawa balik, wireless pulak rosak, hantar balik kedai, dah ok, dan esoknya, screen iphone terus blank!!!!!!!

hantar lagi kedai sama, mamat tu kata kena tinggal 2-3 hari nak repair, saya kata nak pergi kedai lain, terus dia kata boleh check dalam sejam. Lepas cek LCD saya rosak, harga nak repair rm370. Saya dah malas nak hantar kedai sama ni. Bawa balik hp tu, cari kedai area rumah yang buat servis one to one.

Sebelum tu, kedai tadi bawa hp saya ke tempat lain untuk repair, so saya tak tau apa dia betulkan.

Hantar ke kedai baru, bila buka, kedai tu cakap lah apa yang hilang, ada banyak benda hilang yang orang kedai tu ambil, dan penyebab lcd rosak kerana kedai tu ambil satu part dalam phone tu. itu lah kisahnya. Saya pon belum ke kedai mamat tu balik, sebab rasa panas hati, at the end, lebur lah duit lebih rm500 nak repair phone, saya pon naik giler pikir benda ni.

So moral of the story:

1. kalau nak hantar repair phone, cari kedai yang repair depan2, jgn bagi hp dibawa tempat lain or tinggalkan phone

2.kalau beli phone AP, tanya kedai warranty cover apa, sebab banyak penipu

3. bila betulkan handphone tu, terus kedai tu kata warranty dah void sebab tukar new battery, padahal dia x cakap pon masa tukar tu, kedai penipu

4.pergi lah kedai yang rasa ada agama dan boleh dipercayai, dan memang agak mahal dari kedai lain sedikit, tapi puas hati

5.bawa geng masa pergi repair, sebab cpat je kena hasut

6. jangan guna iphone pakai android senang tak rosak

7. sila berhati-hati di Plaza Alam Sentral, saya repair dekat salah satu kedai situ, kalau ada tempat lain, pergi lah, cukup2 lah kena tipu dekat situ, ingat ye, Plaza Alam Sentral, ada sebahagian yang tak jujur, kedai dalam tu banyak, owner maybe ada sikit je, kedai dalam tu mostly owner sama.

So kalau nak beli apa2, pikir banyak kali, insap dah, duit habis kena tipu, dan mamat tu pandai cari alasan yang semua benda custumer salah, so dia x perlu cover warranty. Nak report polis n kpnkk, tapi taku tetiba mati kena tembak pulak, inikan Malaysia, anytnhg possible, mexico pon kalah dah.

Sekian.

5 comments:

Azian Elias said...

i duk keje kat Plaza Alam sentral gak.. tapi mmg x pernah beli phone kat sini.. tak berani..

norhidana miswan said...

huhuhu apa trknyer ko dik, sampai berkali2 repair pun ko msh bersabar ngn kedai tuh... kalu akak 2kali rosak mmg aku trs hasut org jgn pi kedai sana huhuhu...

skrg ni dh sihat dhla hp tuh ek....

amy (^_^) said...

Salam.. Boleh jea pakai iPhone.. Tp sila beli yang original di kedai Apple yg di iktiraf @ website Apple.. Kutuk2 iPhone pun xdea guna kalu beli pun yg AP.. Sekadar pandangan.. Maaf kalu terasa..

Anonymous said...

Salam. Nak tanya..apa nama kedai yg tipu awak tu ya? sbb sy pun skarang tgh riki2 nk bli iphone kat PAS tu..

Anonymous said...

Ada 1 kedai kt Alam Sentral. MF IT. Tk jujur. Anta tkr lcd, camera dpn jahanam. Mesti kes lupa nk cabut bat or on charger. Mna tk IC rosak. Anta blk, tk nk bertanggungjwb.