Friday, March 30, 2018

Aturan Allah (Part 2)Saya memang suka baca blog, sebab ramai share pengalaman hidup, tapi kalau nak cari yang lelaki sangatlah rare, semasa wife saya hamil, memang saya google dan baca blog, tapi yang banyak share dari wanita sahaja.

Sambung.........

Bila balik dari umrah, memang kami nak sangat dapat anak, bila baca dekat FB dan blog, ada share pengalaman mengandung lepas balik umrah. Isteri saya dua kali bendera merah sebelum rezeki yang kami tunggu muncul selepas balik umrah.

bila period kali pertama dan kedua, memang rasa down, tapi saya percaya setiap saat tu adalah peluang Allah bagi untuk kita terus berdoa.

Hamil........

Ada satu hari tu, wife saya kata macam ada ketulan darah keluar dan perido dia macam tersekat. Pada masa tu memang risau, takut ada cyst etc.... Wife saya pergi ke klinik dan doktor kata mungkin ada masalah lain dan bagi RL untuk ke KPJ bagi full checkup. Masa di klinik, doctor memang tak cakap langsung pasal hamil etc.

KPJ 

Bila dah set appointment dengan doctor, berdebar rasanya, sebab masa ni saya dah nak buat appointment dengan hospital lain untuk check kesihatan diri atau jika ada masalah lelaki. Saya tangguh saya punya dulu dan proceed dengan wife saya.

Bila dah sampai hospital, kami maklumkan masalah wife saya, dan doktor kata mungkin ada csyt etc bila dah lepas scan. Doktor kata datang balik next month untuk follow up dan before balik kena ambil test darah dulu.

Doc: "Mungkin ada masalah dekat rahim awak, saya dah buat ujuan pap smear dan next appointment kita akan tahu masalah sebenar. Sebelum balik sila buat ujian darah untuk cek incase puan hamil, tapi saya yakin "HIGHLY NEGATIVE" result tersebut. (Doktor tak suspek pon pregnant)"

Kami: "ok (blurr dan blurr dan tak pikir pon akan hamil)"

Bila dah dapat result, tulis dekat darah tu "POSITIVE"

Wife: "Awak positive, saya pregnant ke? (nangis)"
Saya: "tak kan lah, doktor dah cakap negative nanti, maybe salah kot result...........(mengharap positive dan blurr)"

Sampai je kaunter atas dan bagi result ke nurse...

Nurse: "eh, puan, tahniah, positive puan hamil ni......"

Kami masih blurr

Masuk bilik doktor kembali

Doktor: "Saya tak sangka puan hamil, kita scan lagi sekali"

Bila dah scan masih tak nampak kantung lagi

Dockto: "maybe hamil luar rahim atau rahim tak menjadi atau puan keguguran" kena tunggu lagi 2 minggu untuk scan, tapi kita scan dari bawah pulak....."

Doctor: "Alhamdulillah, ada kantung tu, masih kecik, anggaran dalam 4-5 minggu"

Kami berdua tergamam, gembira, dan bersyukur, kami memulakan langkah pada hari itu tanpa memikirkan akan mendapat berita gembira, bila Allah hadirkan berita ini, kami sangatlahhh bersyukur.

Balik Rumah:

Sebelum balik rumah, kami singgah farmasi sebab nak beli pregnancy test yang mahal skit tu, dalam Rm30++ (sebab boleh cek week). Sebelum ni, bila wife period lewat je, akan beli test kit yang murah (RM5++). Dan memang betul 5-6 week hamil..

Kami berdua memang menangis puas2. Bagi saya hari tersebut amatlah bermakna, sebab itu saya masih ingat setiap butir apa doktor itu cakap. Doktor tersebut perkataanya agak negatif, maybe itu cara dia......Sambung...............

2 comments:

aziekz said...

Tahniah.seronok baca..
Betul sye.pun gemar bc blog..nk mnulis no idea...
Hebatnya kuasa ALLAH..sesungguhnya mmg ada hikmah..sbb sesuatu...

gurl...gojez and gilez said...

tahniahhh.....saya yg baca pon rase sebak sama. moga allah permudahkan.