Tuesday, September 11, 2012

Buta bukan Halangan

source: http://www.afb.org/section.aspx?FolderID=2&SectionID=7&TopicID=267&DocumentID=6054

Hari ini, final episode untuk Masterchef season 3 USA, saya pernah cerita pasal peserta masterchef ini sebelum ini, dia buta, tapi still mampu memasak dengan baik, dan hari ini, dia menang! memang sangat luar biasa, imagine, peserta buta dapat kalahkan perserta yang celik, memang tengok diri dia sepanjang pertandingan memang sedih, nama dia ialah Christine Ha


Pernah satu level, dia tidak percaya apa dia masak, dan sentiasa pandang rendah diri sendiri, walaupun apa dia masak itu adalah sangat baik. Dia selalu akan menjadi peserta terakhir dipilih dalam setiap pertandingan berkumpulan, memang kesian dia, sedih je dia, selalu gak dia menangis, dalam pertandingan ini dia dibantu seorang pembantu untuk mengambil barang dan memimpin dia, manakala kerja lain, dia yang buat sendiri.

Kalau tengok dekat FB dan youtube, memang ramai kutuk dia, salah satunya sebab dia asian, ada yang kata dia tidak buta lah, kata dia menang sebab buta, pastu siap komen no more blind contestant after this, dan macam-macam lagi. Sebenarnya dia ni bukanlah buta sejak kecil, cuma 10 tahun lepas dia buta secara perlahan-lahan disebabkan penyakit, dan dia berasal dari vietnam. Dia masih nampak cahaya tapi cuma cahaya tertentu. Kadang-kala tengok dia, saya teringat arwah nenek saya, nenek saya pon tidak nampak, tapi dia mampu hidup tanpa menyusahkan orang lain. Tiada yang mustahil jika kita berusaha, dan yakin akan diri kita.

4 comments:

Azian Elias said...

SUBHANALLAHHH.. maha suci ALLAH kan.. buta pun boleh buat teramat baik dari kita..terang nya hati..

norhidana said...

ye akak ingt... bile astro nk tayang masterchef usa season 3 nih... tak sbr akak nk tgk, biasla dik, mmg ramai org yg dengki... mungkin dh luck n rezeki dia kan... n takde bnda yg mustahil even dia buta kan...

Zulfadly said...

kakyan:dalam kekurangan, masih ada kelebihan dariNya
kakhidana:tgk utube je, hehhe

m.u.l.a.n said...

sangat kagum..