Saturday, September 21, 2013

antara 2

Minggu yang memenatkan, minggu ni ada submission, pastu kena rushing nak print 200 A0 paper untuk buat submission before jumaat lepas, so jumaat boleh bagi client drawings. Draughtman ada seorang je, dia pon banyak kejer lain, so saya dan dia buat lah drawings nak kena siapkan, last2 minit, bos nak tukar design, bila tukar, semua benda tukar, jadi makin lambat, nak tak nak, saya kena buat dekat rumah, sebab office tak ada OT.

Nak dijadikan cerita, semalam nak print last drawing, abis pulak paper, nak order memang tak sempat, so saya pergi cari area shah alam ni, semua kedai takde, last2 jumpa satu kedai ni, terus je print situ, nasib ada. bila dah siap semua, memang kelam kabut, tetiba admin cakap, kita hantar isnin lah.

 tak tahu nak cakap apa masa tu..............

semalam pon ada drama, ada staff nak resign, 24 jam, sebab tak puas hati, gaji degree rm1400? rasa cukup tak? kesian dia, last2 bos pujuk walaupun dalam bilik tu dah drama melayu dah, maybe dia berhenti gak.

so end f this month, masuklah 5 bulan setengah saya bekerja firm ni, dan semalam pergi interview opis lama, dan Alhamdulillah dapat dah, so IAllah bulan depan start kejer opis lain, opis ni pon tak bagi tahu nak berhenti, tak tahu lah bila dia nak confirmkan, maybe setahun kot! alasan tak nak konpem sebab dia tak ada duit, padahal confirm naik rm200 je, tapi renovate rumah sendiri ada duit. (duit dia, sukati dia lah kan)

nak berhenti saya kesian pulak, tapi banyak benda bermasalah, dengan claim 20sen/kilometer, pastu tak boleh claim kalau dalam area shah alam, saya rasa saya buat amal dekat company ni, so berhentilah kot, ini pun ada lagi 2 orang nak tender resign soon.

dan bulan depan, ada interview SPA, untuk JKR, doakan saya dapat kejer gomen. ada tips x nak g interview (kak dana bagi tips)? sesiapa pernah interview kejer gomen ni, sila lah share. hehe


hormat dan menghormati, sebab tiada darjat dalam dunia akhirat, hanya rekaan manusia dunia, pekerja adalah manusia, bukan kadam untuk diherdik dan dihina.

3 comments:

norhidana miswan said...

aduhla dik apa teruk sgt company ko nih dik, mmg betul2 menindas pekerja nih... ada degree gaji 1400 je...mmg tahap melampau, kalu dia keje kerani lain cite lah

alhamdulillah dpt dh keje kt opis lama...jgn lupe bt notis nk benti nih dik, jgn pakai lari je...

nk bg tips... akak pun interview berapa kali je ek...
- mule2 pasti kan sume sijil2 yg dia mintak tu kite bg, mana nk yg salinan n yg ori sekali...
- penampilan diri biarlah nampak sesuai, nampak kemas, jgn ko rambut panjang ke apa kan
-dtg awal masa interview tu jgn ko dtg lwt lak...
- kalu jawatan tu perlukan degree ko tunjuk takat degree jgn ko tayang master ko sekali...comfim tak dpt
-jwb semua soalan yg di tanya, ngn confident, agak2 tak pasti ko goreng lah tp jgn lah nampak menipu sgt
-sblum pg tu mintak restu kt mak ayah yek dik insyallah

ishamizu said...

Salam Pali, mmg bermasalah company tu. huhu..

Nway, congrats dpt keje di tempat lama..smg terus berjaya..

Good luck jg interview spa tu, mudah2an Pali dpt keje gomen..amin!

m.u.l.a.n said...

haaaa... ikut kata sis norhidana tu... lebih kurang serupa je dalam hati walopon keje tak lama mana...