Wednesday, February 27, 2013

arsitektur

Masa belajar di UM,
orang tanya mak saya,
anak belajar apa?
architecture,
ooo, nak jadi akitek lah ni,
untung!

Bila dah habis belajar,
dan mula bekerja,
orang tanya lagi,
kejer apa?
assistant architect,
ooooo, ARCHITECT,
kaya lah eh!
mesti gaji masyuk,

tapi hakikatnya,
gaji masa tu rm1500,
itu pun belom tolak epf,
dah tolak jadi rm1300,
bayar duit kereta rm450,
duit minyak sebulan, rm300,
tol rm200,
makan???,
baki???
samapi bila takde simpanan.

Saya nak jadi akitek,
sambung part 2,
bila orang tanya,
belajar apa?
akitektur,
oooo.
kaya lah eh nanti,

orang ramai selalu ingat, gaji akitek ni, banyak, sama seperti gaji profesional yang lain, tapi sebenarnya,di malaysia ni, gaji akitek standard gaji pekerja am biasa.

kalau part 2 ni, gaji mula dalam rm2500, jika kita minta tinggi, kata kita demand, bila kita letak rendah, apa guna kita study?

yang kaya hanya lah mereka yang mempunyai firm, jika makan gaji, ingatlah, gaji tak seberapa, tapi jika anda best student, mintak lah setinggi mana, sebab anda ada kuasa itu.

sekarang ni kalau orang tanya best ke architecture? anak makcik nak jadi akitek macam awak lah.

Jawapan ikhlas selalu saya kasi:

jika ada pilihan lain, jauhi arkitektur, sebab tak semudah yang disangka, dan tidak semewah yang dicerita selama ini.

akitektur untuk mereka yang minat dan tidak kisah pasal duit (tapi zaman ni? logik ke kalau tak fikir duit?)

just pandangan hidup saya, demokrasi kan, sekian!

4 comments:

Mixed-family in da house.... said...

assalamualaikum zul,

akak nak tanya,

part 2 tu adakah bermaksud further study to master?

norhidana miswan said...

hehehe biasalah tu dik, mentaliti org kite... teringat dulu2 org kg masa tau akak keje gomen, msti ckp akak gaji beso tp cume kite yg tahu kan...

akak lg kelakor, masa study kalu org tanya2 mak, akak study pe... mak akak ckp secretary keje jaga2 org, ramai makcik2 akak ingat akak jd nurse... ahak2

penunggang.bulan.putih said...

hi
sy sokong dan sgt memahami apa yg cuba disampaikan..sbb sy pun archi part 1 dan dh tak sngup nak smbung part 2...

lps hbs belajar,keje assistant arch...kazen tny 'mesti gaji 3k kan'..gulp!

lps kahwin,dh rs mls nak buat dwg,stay up semua..end up,skang keje kat developer....huhu tapi gaji tak smp 3k pun..sobs
bertabah jela...

Zulfadly said...

kak;yurp, part tu tu master
kak hidana: hahaha, lawak kan orang2 tua, arwah nenek saya pon macam tu, pastu bila citer kat orang lain, dia kater lah, lukis rumah ni,heheh
PBP:haha, betol, ni pon rasa nak kejer buat drwng, rasa stress je nanti